Wat is fysiotherapie

Fysiotherapie

Voor veel mensen is bewegen vanzelfsprekend en de gewoonste zaak van de wereld. Bij klachten aan het bewegingsapparaat kunnen beperkingen en functiestoornissen ontstaan. De algemeen fysiotherapeut is gespecialiseerd in het verhelpen van die belemmeringen in het dagelijks leven.

Behandeling.
Een fysiotherapeut levert maatwerk. Geen enkele patiënt is hetzelfde. Daarom wordt bij iedereen individueel bekeken welke behandelmethode de voorkeur heeft. Wij behandelen in onze praktijk of bij patiënten thuis.
Bij de eerste afspraak noteert de fysiotherapeut alle klachten. Als dat gebeurd is volgt er een lichamelijk onderzoek. Daarna bespreekt de fysiotherapeut met u wat er gaat gebeuren en wat hij gaat doen, rekening houdend met uw wensen en uw lichamelijke mogelijkheden.
Naast de behandeling van klachten besteedt de fysiotherapeut ook veel aandacht en zorg aan het voorkomen dat patiënten nog eens dezelfde klachten krijgt.

Behandelmogelijkheden.
De bewegingstherapie wordt ook wel oefentherapie genoemd en is de belangrijkste pijler van de fysiotherapie.
Het doel ervan is bijvoorbeeld het beïnvloeden van de bewegingsmogelijkheden van de gewrichten, het vergroten van de spierkracht, het aanleren van een betere houding, een beter evenwicht, een betere ademhalingstechniek, een betere conditie en het leren ontspannen.
Voor een goed resultaat is thuis oefenen echter essentieel.
Indien dit noodzakelijk is, krijgt u van de fysiotherapeut een op u gericht oefenprogramma mee.
Daarnaast zijn er nog enkele ondersteunende mogelijkheden. Adviezen, leefregels en tape zijn er enkele van.

Onderzoeksconsult.
De huisarts, specialist of tandarts verwijst de patiënt door naar de fysiotherapeut voor een behandeling. Soms is het nog onduidelijk of een bepaalde klacht door middel van fysiotherapie kan worden behandeld.
Er kan dan een consultatief onderzoek bij de fysiotherapeut worden aangevraagd om te kijken of therapie zin heeft. Wanneer dit het geval is, volgt verdere behandeling.

Wilt u meer weten?
Indien u meer inlichtingen wilt, kunt u uw vragen telefonisch of per e-mail stellen via de bovenstaande link ‘contact’ of door hier te klikken.